2014. április 8., kedd

Római vakáció 1.

Sziasztok!

Tudjátok, hol voltunk az elmúlt 4 napban? Rómában!!! Éééés...kettesben! Illetve persze Dorcsival, őt látogattuk meg :) De Borcsát itthon hagytuk a nagyikra! Bevallom, kissé be voltam rezelve, hogy hogy fog alakulni a dolog, de - legalábbis úgy tudom - hogy minden a legnagyobb rendben ment! Mi is jól éreztük magunkat Itáliában - a beszámolómat 4 nap alatt olvashatjátok el!

1. nap Rómában - április 4. péntek

Hajnali fél 4-kor keltünk, mivel fél 7-kor indult a repülő. Azt hittem, kinyiffanok olyan hajnali nagyon korán...Rémesen fapados ez a reptér, Bori születése óta csak Stockholmban meg Kanadában voltunk, "rendes" járatokkal. Ezek után a hangárban várás, kinti folyosókon császkálás...hát...érdekes volt...
A repcsin persze aludtunk, bár csak 1.5 óra volt az út. Rómába érvén eső fogadott minket :( Na jó, nem szakadó, meg számítottunk is rá, de azért mégsem verőfényes napsütés, pálmafák... A reptérről busszal mentünk Dorkához, aki a pályaudvaron várt minket és nagyon örült rég nem látott testvérkéjének és sógorkájának! Na jó, nem olyan régen, csak 1 hónapja :) Érdekes, hogy Rómában mindössze 2 metró van, pedig mekkora város! Dodihoz is metróval jutottunk, a lakása nagyon klassz, a lakótársak is, habár nincs nappali, csak mindenkinek saját szobája, így a közösségi élet kicsit döcögősebb. De szerencsére a nyelv nem akadály, mert már keni-vágja az olaszt!
Dorka visszament dolgozni, mi meg 1 órányi pihi után  (na jó, csak én szundiztam, Peti az útikönyvből okult)  irány a Vatikán! Odafelé a Dorcsihoz közeli parkon mentünk át és láttuk a zöld papagájokat, akik tisztára, mint itthon a verebek meg a galambok, annyira gyakoriak!

Vatikán
Előre vettünk jegyet, így rém gyorsan bejutottunk, mondhatni senki nem állt előttünk a sorban! (Kifelé jövet viszont láttuk a tömeget, akiknek nem volt előre megváltott belépőjük, iszonyúan hosszú, tömött sort alkotva lógtak el a következő utcasarokig.) A Vatikán Múzeumban a legtöbb teremben óriási tömeg volt és birkaeffektus, az emberek a folyosón felfelé és oldalra bámulva a festményeket, szobrokat követték a szemükkel és a kamerájukkal, míg egyenletes léptekkel haladtak tovább a következő szoba felé. Néhány terem azonban kimondottan megérte a tömegnyomort, pl. egy, amelynek a teteje csodálatos domborművekkel és freskókkal volt díszítve és egy másik, amelyben hatalmas, főleg vallási témájú képeket ábrázoló szőtteseket aggattak a falra.
A Sixtus kápolna pedig valami meseszép! Az egyik kedvencem lett egész Rómában! A freskók, amiket Michelangelo festett egymaga 4 éven keresztül, gyönyörűek! (Picurit kiábrándító, hogy a többszáz turistát megpróbálják 1-1 Silencio kiáltással elhallgattatni.)

Barbi a Vatikán bejárata előtt
A térképes terem - gyönyörű mennyezettel

Azért Peti is itt volt :) és nem csak fotósként!
Ebédre pizzát meg spagettit ettünk Petivel - elvégre Olaszországban vagyunk, fincsi volt!

A Szent Péter téren is császkáltunk kicsit, a Bazilikát is megnéztük...

Csüccs a Bazilika előtt

Magas torony előtt hol a tenger...nincs is tenger itt :)


... majd a Tevere folyón fekvő Angyalvárat is. Dorka is odajött a munkája végeztével és fagyiztunk egy hatalmasat!

Nyaljuk a fagylaltot!

Utána buszoztunk a Capitólium dombig, a Városházát is megnéztük és a Traianus oszlopot, azt is igazán érdemes megtekinteni ha erre járunk!

Csata-sztori spirálban fölfelé

A hófehér Il Vittorio emlékmű pedig olyan monumentális építmény, hogy minden irányból egészen messziről is látszik, ahogy az ember végigtekint a főutak teljes hosszán a központ felé.

Háttérben Romulus és Remus a farkasmamával

Csajok és a Forum Romanum

Este Dorcsi egy szuper helyre vitt minket vacsorázni. Kicsit retró, mint egy sörsátor egy fesztiválon és van vagy 15 felé étel, mindegyikből x adagot (kb 10-15) főznek csak, de amit ettünk, irtó klassz volt! Lássuk be, tésztában meg tengeri bigyókban elég jók az olaszok!

Ennyi az első napról, fotókkal is megtámogatom a beszámolót, amint tudom!

Puszi,
Barbi

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése